Mijn verhaal

Toen ik een jaar of 10 was, wist ik al dat ik dierenarts wilde worden. Het leek mij toen al het mooiste beroep dat er bestaat.

Mijn profielkeuze op de middelbare school was dan ook snel gemaakt, N&G. Het VWO vond ik niet per se moeilijk maar wel veel omdat ik daarnaast aan topsport deed. IJshockey is mijn grootste passie maar ook mountainbiken en tennissen deed ik veel. Dat kostte mij veel tijd waardoor het studeren wel eens in het gedrang kwam. Maar na 6 jaar haalde ik toch mijn VWO-diploma. Wat baalde ik dat ik niet door de selectie kwam in Utrecht. De toelatingstoets had ik prima gemaakt maar met een 6 als gemiddelde voor het VWO kom je niet in aanmerking als er 1100 studenten zijn die ook diergeneeskunde willen studeren. Wat nu? Een andere studie? Een andere universiteit?

België of Letland?

Een andere studie viel af. Ik wil dierenarts worden en dus vasthouden aan mijn plan dat ik als klein jongetje gemaakt heb. Ik heb wel overwogen om in België te gaan studeren maar de manier van studeren sprak mij niet aan. Ik vond dat er veel nadruk werd gelegd op feitenkennis en omdat de selectie het eerste jaar wordt gedaan door de studie heel moeilijk te maken, zou er geen mogelijkheid meer zijn voor mij om naast mijn studie nog te sporten bijvoorbeeld. Ik ontdekte dat er Nederlandse studenten zijn die in Riga geneeskunde of tandheelkunde studeren en daar had ik enthousiaste verhalen over gehoord. Zou er ook een faculteit diergeneeskunde zijn in Letland? En zou ik daar worden toegelaten?

Na wat speurwerk kwam ik erachter dat er inderdaad een universiteit is in Letland waar je diergeneeskunde kunt studeren en waar in het Engels wordt lesgegeven. De site zag er prima uit en toen ik contact opnam met medewerkers van de universiteit werd ik heel vriendelijk geholpen.

Dit zijn 2 interessante artikelen over onder andere diergeneeskunde studeren in België die zeker de moeite waard zijn om te lezen.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nederlandse-studenten-aan-vlaamse-universiteiten-weinig-succesvol-~b299ef27/

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/25/vlaamse-proffen-spreek-je-zelden-aan-10157340-a1560439

Een skelet op mijn kamer 😊

Ik besloot de sprong in het diepe te wagen en me in te schrijven bij de LLU. De beste keus die ik gemaakt heb in mijn leven tot nu toe. Van het begin af aan vond ik het geweldig daar. Een kleine groep studenten, veel aandacht van professoren en andere docenten en de studie is helemaal wat ik gehoopt had dat het zou zijn. Ik maakte mij in het begin wat zorgen over het Engels omdat ik op de middelbare school slechts een zesje stond voor Engels. Maar ik kan nu uit ervaring spreken dat er geen enkele reden is om je daarover zorgen te maken. In de eerste week kregen we al twee zakken met botten mee naar huis om anatomie te oefenen. Het is hard werken, veel studeren maar we hebben ook ontzettend veel plezier met alle internationale studenten. Theoretische vakken en praktijkvakken wisselen elkaar af en in het eerste semester begonnen we al met snijpracticum. Dat was even spannend maar echt super leuk. En ja, heel af en toe een stal uitmesten bij de kliniek hoort er ook bij en is goed te doen.

Wonen in Jelgava

Ik woon in een ‘dorm‘. Dat is een flat waar alle internationale studenten bij elkaar wonen. Gezellig maar ook praktisch omdat we dan samen kunnen studeren, koken en eten. Als ik moet ijshockeyen, eet ik alleen. De kamer is gemeubileerd wat handig is zodat ik eigenlijk nauwelijks iets mee hoefde te nemen vanuit Nederland. Ik heb een eigen badkamer, grote kast en een kleine koelkast. Niet echt de meest trendy Ikea-meubels maar ze zijn prima. De universiteit ligt op loopafstand van de ‘dorm’ maar als je naar de diergeneeskundefaculteit moet is een fiets wel handig. In de winter kan het wel eens koud zijn en sneeuwen.

Jelgava is zoals je van een stadje uit het oostblok verwacht. De gebouwen zijn behoorlijk saai, er is weinig te beleven maar alles wat je nodig hebt is er. Buiten de stad is er onwijs veel groen wat ik persoonlijk heerlijk vind omdat ik graag mountainbike. De Letten zijn vriendelijk maar je moet ze soms wel een beetje leren kennen. Riga is superleuk, hip en gezellig en heeft alles wat je van een hoofdstad verwacht. Het is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Voor €1,89 ben je al met de trein in Riga. Er is een uur tijdverschil met Nederland dus facetimen of skypen met het thuisfront gaat prima. Mijn ouders wonen in de buurt van Eindhoven dus als ik naar huis ga, vlieg ik via Eindhoven Airport. Supergoedkoop en lekker snel.

Corona

Inmiddels ben ik een 3e jaars student en ik heb het hier elke dag meer naar mijn zin. Ik ken Jelgava, Letland en de letten zelf nu een stuk beter en dat heeft het alleen nog maar leuker gemaakt. Het voelt voor mij nu echt als een tweede thuis, sterker nog dit is mijn thuis. Ik heb het super naar mijn zin en kijk er naar uit om hier nog een paar jaar te wonen. Maar helaas is ook Letland niet gespaard gebleven van het coronavirus en moeten alle lessen helaas online gegeven worden, ook practica. Het komt voor mij niet goed uit want dit was het semester waarin wij zouden beginnen met opereren. Sterelizeren en castreren, het stelt niet veel voor maar je moet ergens beginnen. Gelukkig gaat het online les gegeven heel goed en zijn er nooit problemen geweest. We hadden een kleine week vakantie voor de omschakeling naar online maar daarna is alles heel soepel verlopen. Lessen en toetsen worden online gegeven. Een aantal belangrijke practica, die wij niet kunnen missen, zijn opgeschoven naar een latere datum, of worden 1 op 1 gegeven met de leraar. Niemand wil natuurlijk online lessen en het is niet ideaal, maar het is hier in ieder geval goed en snel geregeld. Laten we hopen dat corona snel voorbij is en dat we weer lekker naar de uni kunnen!

Practica

Het 4e jaar is halverwege en gelukkig bleek het te kloppen wat iedereen mij vertelde, vanaf het 4e jaar wordt het een stuk makkelijker. Minder theorie en meer practica, daar had ik wel zin in. Elke week heb je een paar uur small animal surgery en dat betekent dat je dus zelf mag gaan snijden, elke week! Uiteraard mogen wij alleen nog maar de castraties en sterilisaties doen maar als er een grotere operatie is dan assisteren wij de professor. Het gaafste vond ik nog dat ik een kat een hartmassage mocht geven met de borstkas open. Mijn vinger lag dus op het hart en ik kon alle slagen voelen met het topje van mijn vinger. Verder ga je ook een week de veearts helpen met koeien en paarden, en met helpen bedoel ik ook echt helpen. Injecties geven, hartslag meten, vaccineren, natuurlijk ook rectaal onderzoek doen en nog veel meer. In het 4e jaar hebben we dus meer praktijk en begint het er echt al op te lijken, ik voel mij al een halve dierenarts!

Huisvesting

In Nederland is het soms maanden zoeken naar een kamer en als je er dan uiteindelijk een hebt gevonden, is de kamer klein en vooral schreeuwend duur. In Letland is dat wel anders. Studenten hebben hier namelijk een aantal opties. Optie 1 is een kamer in een studentenflat, dormitory. Daarbij heb je twee keuzes, of de internationale dorm in het centrum van Jelgava, of net buiten het centrum op de diergeneeskunde faculteit met alleen maar diergeneeskunde studenten. Een dorm zou ik met name aanraden om mee te beginnen. De kamers zijn volledig ingericht, ongeveer 15-20 vierkante meter en kost ongever 200-250 euro per maand. Ik raad het ook aan om hier te beginnen omdat er in deze flats alleen maar studenten wonen. Dat is super gezellig en bovendien maak je dan heel snel veel nieuwe vrienden. Optie 2 is dat je een apartement huurt. Ik heb dit zelf gedaan na 3 jaar omdat ik per se een hond wilde. Je hebt natuurlijk meer privacy en meer ruimte wat soms toch wel fijn is. Qua prijs kun je het zo gek maken als je zelf wilt natuurlijk maar het begint vanaf ongeveer 200 tot zo’n 500 euro per maand. Optie 3 is dat je gaat samenwonen met andere studenten zoals we dat in Nederland doen. Dit kan in een apartement maar er zijn ook zeker een aantal studenten die samen een mooi groot huis huren. Mocht je een beetje willen kijken wat er allemaal voor apartement en huizen te huur/koop staan dan kun je het beste kijken op SS.com (ja, zo heet het echt). Maar wat je ook zoekt, er is altijd wel iets beschikbaar voor een zeer redelijke prijs.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close